pondělí, února 23, 2015

Můj boj s periorální dermatitidou

Plet jsem neměla nikdy dokonalou. Vždy tam nějaká ta neplecha (pupínek) byl. Vloni v dubnu jsem si, ale všimla, že se pupínků objevuje čím dál více. Hlavně v okolí brady. Nijak jsem na to nebrala zřetel. Bylo jich pár, vždy jsem je vymáčkla a jelo se dál. Jenže pupínků bylo víc a víc. Dlouho jsem přemýšlela, čím by to mohlo být. Změnila jsem veškerou kosmetiku. Čekala jsem dva měsíce, ale zlepšení se stále nekonalo. Pak jsem přišla k názoru, že jsou to určitě ucpané póry. Omyl. Jednoho dne to začalo svědit a už nepřestalo. Vadila mi na to veškerá kosmetika (vše mě strašně pálilo) Vysadila jsem tedy veškeré odličovače, pleťové vody a krémy a používala jen kokosový olej. Ten jediný jsem snesla. Plet se mi dvakrát do týdny dokázala změnit. Začalo to červenými svědivými pupínky po celé bradě. V druhé polovině týdnu začaly vysychat. No a v neděli jsem si obličej mohla sloupnout jako pleťovou masku. Jelikož u nás ve městě ani v okolí není nikde slušný dermatolog nebo kosmetička, hledala jsem rady na internetu. Vyzkoušela jsem spousty věcí, mastí, vitaminu a nic mi nepomáhalo. Byla jsem už příšerně zoufalá a nevěděla jsem, co dělat. Dokonce jsem už ani nechtěla chodit mezi lidi. S MU to bylo šílené (viditelná vyschlá plet a šupinky) jenže bez MU to bylo ještě horší.

V září jsem se dozvěděla díky Vám, že se jedná o periorální dermatitidu. Hned jsem vygooglila a mohla jsem jen souhlasit. Nejvíce mě vyděsilo to, že se musí přestat používat veškerá pleťová i dekorativní kosmetika. Což samozřejmě pro mne neexistovalo. Vzdala jsem se jen té pleťové! Na všechno jsem používala kokosový olej. Na odličování i místo denního a nočního krému. Plet jsem měla celou brutálně přesušenou, takže ničím nemazat nešlo. Když jsem nenamazala měla jsem viditelné šupinky všude a to nesnesitelné pnutí, no hrůza. Make up a pudr jsem používala stále.
Pročetla jsem si tisíce článků a nejvíce si chválili krém od Syn Care Perioderm. Krém určený přímo na dermatitidu, zkusím a uvidím. Tuhle fotku jsem fotila na začátku léčby. První je s MU druhá bez.

10. 9. 2014


Dermatitida se začala šířit i k očím. Perioderm jsem poctivě používala ráno a večer. Příšerně smrdí tedy. Jako krém na boty. Kupodivu mě nepálil, čehož jsem se obávala nejvíce. Po týdnu používání se stále nic nedělo. Jen se to přestalo zhoršovat. Po měsíci jsem začala pozorovat viditelnější změny. Plet hlavně přestala svědit, takže už jsem si to nerozškrabávala do krve. Odejít se ji opravdu nechtělo. Vše trvalo strašně dlouho. Pak jsem objevila Havlíkův přírodní zázrak. Zjistila jsem, že ani po něm se nic nezhoršuje, tak jsem Perioderm střídala s Havlíkem. Začátkem prosince je pleť o poznání lepší než v září. Vidím to já a vidí to i lidé kolem mě. 

7. 12. 2014


Začátkem roku jsem se zase vrátila k původní kosmetice. Hurá konečně jsem si mohla odličovat obličej normálními odličovači od Alverde.  Docela jsem se bála, aby se mi to nezačalo zhoršovat. Naštěstí ne. Odličovala jsem přírodními mlíčky a pletovými vodami. Mazala jsem Periodermem a Havlíkem. MU používala každý den jako před tím. Momentálně mám pleť skoro vyhojenou. Oproti té spáse, kterou jsem na ni měla ji mám ted nádhernou. Vrátila jsem se k přírodním krémům a olejům. Dermatitida zmizela a plet už nemám téměř vůbec vysušenou. Na celém obličeji nenajdu ani jednu šupinku. Dokonce přestalo i to nesnesitelné pnutí. Před měsícem jsem vysadila HA, tak se modlím, aby nepřišla, žádná další katastrofa. Měsíc po vysazení nemám známky přesušení ani, když nepoužiji po odličování krém. Stejně si myslím, že ta HA v tom hrála také svou roli. Hlavně v té přesušené pleti. Nejlépe bych si přála aby mi plet zůstala v tom stavu, ve kterém se nachází právě ted. Takto mi to naprosto vyhovuje. Četla jsem děsivé komentáře jak se ženy po vysazení vrátily do puberty. Doufám, že tohle mě nečeká. 

Nyní






23 komentářů:

  1. Tak to je skvělý výsledek :-) Držím palce, ať to vydrží.

    OdpovědětVymazat
  2. Wow, to je teda síla. Ale je vidět, že se ti pusa hezky hojí, teď ji máš fakt pěknou. Držím palce, aby už nebyly neplechy ani po vysazení HA.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky bohu za ty dary. V jednu chvíli jsem fakt nečekala, že ji budu mít ještě někdy normální.

      Vymazat
  3. Teda to je super účinek, asi dám havlíkovi ještě jednu šanci, a syncare si ukládám do hledáčku kdyby někdo v okolí měl podobný problém.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Havlík nesedl? To já se naopak těším, že vyzkouším i další výrobky. :)

      Vymazat
  4. WOW! To je alespoň změna!:)
    No super!:)

    http://letsspeakwithchrisdoke.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  5. Dodnes jsem o existenci p.dermatitidy neslysela. Muselo to byt utrpení nedokážu si to představit. Krásné se ti to uzdravilo jsem za tebe moc rada!

    OdpovědětVymazat
  6. tomu říkám změna, mám radost za tebe :))

    OdpovědětVymazat
  7. Jo, to jsem měla taky .. byla to hrůza .. zbavily mě toho až antibiotika. Mamka mi doporučila, ať si to mažu sádlem . nejdřív jsem říkala, že takový hnus si na obličej nedám, ale pak jsem nakonec souhlasila a do týdne to bylo pryč. Nojo, holt příroda je příroda a bez chemie to jde hned líp. To bylo ale asi před třemi roky. Prý je to alergie na neustálou změnu kosmetiky a na všechny ty s*ačky co jsou v ní obsažené. Takže teď už si v drogerii nic nekupuju, nakupuju jen přírodní kosmetiku a u všeho si čtu pečlivě složení. Avon a Oriflame jsou v tomhletom největší hrůzy .. po tom jsem se vždycky celá osypala!

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý den, jestli jsem to správně pochopila, tak Vám nejvíc pomohl ten Havlík? Já už vyzkoušela všechno, ale pořád nic. Make up stále používám, vypadala bych bez něho hrozně. Ale ani ten Perioderm moc nepomáhá... Už nevím, co s tím. Vy jste make up také používala pořád? Já se odličuju koloidním stříbrem nebo Jarishem. Nejvíc mi na to vadí chlorovaná voda ve sprše. Díky za radu. Lenka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den. Abych řekla pravdu, tak asi ano. Ale je to vážně běh na dlouhou trať. Bohužel pokroky jsou vidět po měsících. Já přestala ve směs používat veškerou pleťovou kosmetiku. Odličovala jsem kokosovým olejem a pleť hydratovala jen tím havlíkem a Periodermem. Make up jsem používala každý den, nez toho bych to vážně taky nedala. I když mi přišlo, že s MU to bylo horší než bez něho. Šupinky byly hold vidět. Chlorovaná voda mi také vadila, jelikož strašně vysušuje. Nejlepší je obličej omývat převařenou. Pokud po pár měsících neuvidíte změnu k lepšímu určitě bych se zašla k dermatologovi. Četla jsem, že na to v některých případech nasazují i antibiotika. Bohužel se to během života rádo vrací :/ Přeji hodně štěstí a snad se toho zbavíte jako já :)

      Vymazat
  9. Ahoj, děkuji moc za tipy a rady. Já jsem až dnes přišla na to, že nemám akné, ale periorální dermatitidou. Na základě přečtení tvého článku jsem objednala doporučované výrobky. Ale potřebovala bych poradit, jak mám odličovat pleť. Kokosový olej mi bohužel na pleť nesedí. Používám micelární vodu od Biodermi sensibo H2O už tak 3 roky, tak nevím, jestli mám u ní zůstat nebo si radši čistit plet černým nebo heřmánkovým čajem?
    Na doporučení dermatoložky si pleť mažu krémem od avene tolerance extrém a na projevy akné mám aknemycin. Mám krém od avene používat na neproblematická místa nebo úplně na čas vysadit?
    Ještě jsme se chtěla zeptat, co si používala nebo požíváš za make-up? Stejně jako ty bez make-up bych nemohla jít mezi lidi, používám od La Roche posay toleriance fluid.
    Doufám, že jsem Tě nezahltila moc otázkami :)Moc Ti děkuji za tvou odpověď a veškeré rady a tipy.Jsme ze své pleti už opravdu nešťastná :(

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný den, také jsem si prošla tou úpornou cestou s periorální dermatitidou :( Bylo to hrozné, začalo to nejdřív svědivými pupínky, které se po prasknutí či rozškrábání měnily na olupující se červená ložiska... měla jsem kolem pusy obrovský červený flek až k nosu, vypadala jsem jak Homer Simpson :( make-upu jsem se taky nevzdala, jelikož bych nevyšla mezi lidi... Žádná kosmetika (krémy, odličovací vody atp.) nepřipadaly v úvahu, vadila mi i vazelína :( chlorovaná voda byla utrpení. Navštívila jsem kožní lékařku a napsala mi hned tablety Entizol a po týdnu užívání byla kůže znatelně lepší. K tomu mi doporučila odličovat se a omývat kůži pouze Jarischovým roztokem (pro vysušení) a na promaštění mi napsala Rosalox krém a do dalšího týdne bylo po problému. Je to už 10 let, od té doby se mi občas nějaký svědivý pupínek udělá, ale vím, že si ho nesmím rozškrábat, občas se mi udělá pár malých ložisek zarudlé a suché kůže, ale Rosalox mi vždycky pomůže. Je pouze na předpis, bohužel... Odličuji se Biodermou, tou růžovou řadou, používám i krémy a je to ok. Make-upy a pudry od Essence, jelikož většina není parfemovaných, neštípou a jako jediný mi nevadí (ani drahé hypoalergenní krémy a make-upy jsem nesnesla). A navíc jsou levný :) Jana

    OdpovědětVymazat
  11. Mam stejnytu problem a na predpisto ma rozex krem... mamA pupínky jako na tve fotce,které se mi aleto nekolikrat do mesicemesice mění v akne,itak kdyz toho jde treba ven malopo,stale toto tam je,min pul roku. Take uz hledam co jdeto..

    OdpovědětVymazat
  12. Holky na perioralni dermatitidu pomáhá super parta Vitella Ictamo moc mi pomohla.Hlavně ne kortikoidni mastí tyto zhoršují nebo i způsobují.

    OdpovědětVymazat
  13. Ja s PD bojuji od unora. Az do zacatku kvetna jsem si myslela, ze to zvladnu sama. Suchou plet jsem hydratovala kremy a sem tam i hydrokortizonem. A tim vsim jsem si jeste vic uskodila. Plet se musí vysusit, především ty mokvajici vridky. Od dermatolozky jsem dostala gel na myti obliceje, po nem aplikuji roztok a pote mam ranni krem a pastu na noc. Taktez jsem dostala sampon na myti vlasu a leky, ktere budu brat minimalne tri mesice. Je to psychicky narocne i financne ale po tydnu uzivani jdou videt pokroky. Pupinky mizi, plet je sice zarudla, ale vyhlazuje se. Modlim se, abych to uz mela za sebou...

    OdpovědětVymazat
  14. Dekuji ti!
    Myslim si, ze konecne vim, co se mi dela na brade a zaboha se toho nemuzu zbavit! Koupila jsem Jarishe a perioderm krem, vyhodila veskerou kosmetiku a budu se modlit, at to zabere. Kozni mi vubec nepomohla :/ jen se mi to zhorsilo....uz to mam 4 mesice a peknou jizvu k tomu. Kdyby tu byl taky nejaky zoufalec, at se ozve. Rada bych se poradila, jak lecba probiha :) pa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj,
      já s PD bojuji už od třinácti let. Dlouhou dobu jsem na to užívala kortikoidní mast předepsanou paní doktorkou, po které to sice zmizelo, ale poté se to vrátilo a daleko horší. V šestnácti letech to vybujelo snad po celém obličeji, štípalo, pálilo. Změnila jsem doktorku. Ta mi na několik týdnů předepsala Entizol. Ten opravdu zabral. Od té doby se to objevilo jen občas kolem nosu. To jsem neřešila, vše samo zmiželo. Asi za 7 let se to ale vrátilo znovu ve větší míře. Opět jsem zašla za paní doktorkou a opět Entizol. Poté tak střídavě ale nic hrozného no a v roce 2015 to přišlo zase, v hrozné formě. Skončila jsem na Entizolu od srpna do poloviny listopadu. Ale zmizelo to. Od té doby se to objevuje vždy kolem září a trvá zhruba do Vánoc. Ale ne v tak agresivní formě, vždy to nějak přečkám i bez prášků. Důležité je na to nic nedávat, žádnou kosmetiku, nechat zklidnit. Dá se říct, že jsem se toho nikdy v podstatě nezbavila a se střídajícími životními etapami se to stále vratí. Je to strašné a všem, kteří mají podobný problém přeji uspěch v léčbě.

      Vymazat
  15. Omlouvám se všem, že neodpovídám. V případě potřeby piště emaily :) Tam jsem neustále.

    OdpovědětVymazat
  16. Dobry den, jak to mate s pleti nyni?:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý Váš komentář :)
Nebojte se říct, cokoli. Přijímám chválu, ale i kritiku.