pátek, října 03, 2014

Dýňová omáčka z dýně hokaido

Přeji hezké páteční poledne a dobrou chuť, pokud právě obědváte. Jelikož je podzim, což je sezóna dýní, dnes si něco z jedné ukuchtíme. Podzim miluji z mnoha důvodu. Ano správně, dýně patří mezi ně. Dýni mohu jíst od syrového stavu přes vařený až pečený. Z velké míry z nich dělám polévky, zkusila jsem ovšem zaexperimentovat. Bude to recept na BIO, vegeteriánskou i veganskou dýňovou omáčku.

Budeme potřebovat:
1 dýni hokaido
2 brambory
1 cibuli
libeček
petržel
sušený zeleninový vývar
bobkový list
hřebíček
muškátový oříšek
pepř

Postup:
Dýni, brambory i cibuli nakrájíme na kostky a vložíme do hrnce. Zalijeme vodou, abychom všechny kousky měly ponořené. Přidáme nasekaný libeček, peržel a dvě lžičky sušeného zeleninového vývaru. Já použila BIO od Alnatury. Vaříme 10 minut, aby nám suroviny změkly.

Po 10 minutách rozmixujeme ponorným mixérem do jemna. Přidáme bobkový list a hřebíček. Bobkových listů může být i více. Já dala jen jeden jelikož jsem si je sama trhala v Chorvatsku a jsou hodně aromatické. Dle chuti nastourháme muškátový oříšek a pepř. Promícháme a dáme ještě na 5 minut povařit. Poté vytáhneme bobkový list a hřebíček. A máme hotovo!


Omáčka se skvěle hodí k rýži, těstovinám i k houskovému knedlíku. Přeji dobrou chuť :)


1 komentář:

Děkuji za každý Váš komentář :)
Nebojte se říct, cokoli. Přijímám chválu, ale i kritiku.