úterý, ledna 05, 2016

Slané sýrové krekry ze špaldové mouky

Přeji hezké úterý Všem. Jelikož je venku tak chladné počasí, nikdo mě nedonutí opustit vyhřátý domov. Dnes jsem dostala chuť na něco slaného, co by se skvěle hodilo k vínu a pivu. Proto dnes přicházím s receptem na slané krekry, které se skvěle hodí na nějakou slavnější příležitost nebo jen tak, když přijde návštěva s lahvinkou vína.  Rozhodně tímto neurazíte a přijdete s nimy k chuti. Poslední dobou jsem veškerou bílou mouku nahradila tou špaldovou. Rozdíl není skoro poznat. Hlavně se jedná o zdravější variantu.

Budeme potřebovat (těsto)
500g špaldové mouky
1 prášek do pečiva
160g másla
2 vejce
1 lžíci octa
Špetku soli


Budeme potřebovat (na posyp)
1 žloutek na potření
Lněná semínka
Steakové koření
Červenou papriku
Nastrouhaný sýr


Do velké nádoby si vsypeme mouku a prášek do pečiva. Přidáme změklé máslo, dvě vajíčka, lžíci octa a sůl. Ze všech surovin vypracujeme těsto. Důležité je těsto pořádně propracovat, aby se nám všechny suroviny spojily. Těsto si rozdělíme na dvě poloviny.


Moukou si posypeme pracovní plochu a vyválíme tenké těsto. Vykrájíme tvary, které dáváme na plech vyložený pečícím papírem. Potřeme žloutkem a dozdobíme. Fantazie se meze nekladou. Můžete použít kmín, mandle, oříšky atd.Várka vystačí na tři plechy.


Pečeme v předehřátě troubě na 220C do zlatova. Cca 15 min. Přeji dobrou chuť :)


4 komentáře:

Děkuji za každý Váš komentář :)
Nebojte se říct, cokoli. Přijímám chválu, ale i kritiku.