čtvrtek, března 27, 2014

DIY- Levandulový balzám na nehty

Zdravím Vás všechny a přeji Vám krásný slunečný den :)

Jak jste si mohly na blogu všimnout začala jsem se věnovat domácí kosmetice. Nadchlo mě to natolik, že neustále vymýšlím nové recepty a zkouším nové a nové finty. Dnes se s Vámi podělím o můj regenerační balzám na nehty. Je to opravdu jednoduchý recept, který zvládne i ten úplný začátečník. Možná vypadá těžce, ale až se do toho vžijete a až budete vařit další várku, zjistíte, že na tom vůbec nic není.


Něco málo o surovinách, které jsem zvolila. Pro mě ideální. S balzámem jsem spokojena. Krásně mi promaže a zjemní nehtovou kůžičku, nedělají se mi záděrky. Krásně se vpyje a nezanechává mastný filtr.

Bambucké máslo: Má protizánětlivé a hojivé účinky. Je bohaté na nenasycené mastné kyseliny a vitamíny A, D, E.
Dýňový olej lisovaný za studena: Ze všech rostlinných olejů má nejvyšší obsah organicky vázaného zinku. Je vhodným pomocníkem při pěstění nehtů a ošetření nehtů, jelikož stimuluje jejich růst a napomáhá jejich zpevnění. Má utišující, revitalizační a hojivé účinky.
Makadamiový olej lisovaný za studena: Obsahuje vitamíny A, B, E a ochranný UV-faktor 3 až 4. Makadamiový olej má skvělé regenerační účinky, podporuje schopnost přirozené hydratace kůže zevnitř.
Extrakt z grepových jader: Přírodní konzervant. Ničí nepřátelské viry, bakterie a plísně.
100% esenciální olej levandule: Působí antibakteriálně, protivirově a protiplísňově, zlepšuje hojení kůže, zklidňuje, pomáhá při nervovém napětí.
 

Předem se omlouvám za ten meruňkový olej, ten se mi tam nějak omylem připletl, tak proto je škrtnutý.
Budeme tedy potřebovat: 
100% levandulový olej, dýňový olej lisovaný za studena, makadamiový olej lisovaný za studena, extrakt z grepových jader, bambucké máslo, včelí mezistěny (vosk), odměrku nebo kapátko, kelímky (kalíšky nebo nádobku ve které chcete balzámky mít) kastrůlek a malý plechový hrneček

 UVAŘENÉ MNOŽSTVÍ SE VEJDE do dvou 15ml kalíšků nebo do jednoho 30ml.
  • 20g bambuckého másla
  • kousek včelích mezistěn
  • 6 ml dýňového oleje LZS
  • 6 ml makadamiového oleje LZS
  • 8 kapek extraktu z grepových jader
  • 5-6 kapek esenciálního oleje ( záleží na Vás, jak chcete intenzivní vůni)



Kastrůlek naplníme ze čtvrtky vodou a dáme na plotnu na 6 nebo na mírný plamen. Nepotřebujeme aby se nám voda vařila, lépe řečeno do varu vůbec nemá přijít. Potřebujeme takovou teplotu, aby se nám bambucké máslo s mezistěnami rozpustilo. Vše zjistíte pozorováním. Přijde-li Vám, že se nerozpouští můžete přidat vyšší teplotu.


Nádobky a pomůcky se kterými budeme pracovat vypláchneme ve vlažné vodě, kam přidáme pár kapek grepového extraktu. Je to kvůli bakteriím. NIKDY! Nelijte balzámy do neumytých kalíšků! Je v nich spousta bakterií, které by nám udělaly velkou neplechu. Odrazilo by se to třeba na časné kazivosti výrobku. Já v tom pláchnu plecháček i špejle, prostě vše s čím pracuji.


 Vše necháme dokonale vyschnout! Ať vás ani nenapadne balzámy lít do nevyschlých kalíšků.


Na váze si odvážíme 20g bambuckého másla. Ovšem pozor, abyste do hmotnosti nezapočítaly i plecháček. Tahle váha umí odečítat, takže jsem nejprve odečetla plecháček a pak až vážila máslo.

Přidáme kousek včelích mezistěny. Vím, že spousta jim nefandí. Už mám objednaný pravý vosk od včelaře, na který si ještě chvilku počkám. Čím kvalitnější vosk, tím jsou výrobky kvalitnější.

Plecháček ponoříme do předem ohřáté vody. POZOR! aby se Vám do plecháčku nedostala voda.To byste mohly vše vylít a začít znova. Udržujeme stejnou teplotu, aby se nám obě suroviny rozpustily a spojily dohromady. Napomáháme jim v tom mícháním. Nejraději používám špejli.
 


Teď se dostáváme k samotným olejům. Plecháček na chvilku vyndáme z vody a přidáme oleje. Nejlépe se dávkují malou 1ml odměrkou nebo kapátkem. Já jsem věrná odměrce.

Dýňového i makadamiového oleje dáme stejný poměr : 6 ml

Důkladně promícháme a dáme ještě na půl minuty do vodní lázně, kde stále mícháme. Já to dělám proto, aby se všechny suroviny spojily do sebe a měly stejnou teplotu.

Po půl minutě vyndáme plecháček z lázně a na úplný závěr přidáme 8 kapek grepového extraktu ( má dezinfekční účinky, zbraň proti bakteriím)
a 5-6 kapek 100% esenciálního oleje ( můžete použít jaký chcete, já jsem použila levanduli, jelikož je to má nejoblíbenější vůně)


 Perfektně promícháme, ano zase, ale míchání je důležité. A vléváme do nádobek, které musí být na rovné ploše a na takovém místě, kde už s nimy nemusíte hýbat. Nejlepší je tak cca hodinu na ně vůbec nesahat, dokud neztvrdnou. Čerstvě nalité balzámy nezavírejte! Vařím většinou na večer, tak je nechám kolem 1-2 hodin tvrdnout bez víčka Poté zavřu a přes noc mi do rána krásně ztvrdnou a jsou připravené k použití.

Tady fotka pro srovnání. Levý jsem fotila večer přesně po nalití a pravý ráno po ztvrdnutí. Změnila se nám nejen konzistence, ale i barva. Naopak vůně se stala intenzivnější.

A tady už je můj věrný společník, který je semnou vždy a za každých okolností. Na nočním stolku u postele, v autě, v práci, doma u počítače a vlastně všude páč jeden mám i v kabelce :)


Ráda Vám postupem času představím všechny své recepty. Ovšem přeji si abyste kladly důraz na to, že veškeré recepty si vytvářím sama, tudíž musím přijít i na přesný poměr suroviny (což někdy není zrovna hračka). Proto Vás prosím aby se stejný recept neobjevoval na jiných blocích nebo aby byl bez uvedení zdroje kopírován. Děkuji :)

5 komentářů:

  1. Skvělý! Líbí se mi i detail kalíšku, jsi moc šikovný. Kdybych nebyla tak líná, pustím se do toho okamžitě a myslím, že bych ročně ušetřily tisícovky... :)

    OdpovědětVymazat
  2. Krásný návod:-) já si dělám podobný na rty:-)
    Hedwica♥

    OdpovědětVymazat
  3. Tenhle jsem vyhrála u tebe v GE! :)
    Poctivě používám, nádherně voní!

    By-Moni

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ten vypadá báječně :-) Já teď používám na kůžičku kolem nehtů meruňkový olej od Alverde, ale je hodně mastný a nějak mi nepřijde, že by něco extra dělal.

    OdpovědětVymazat
  5. To je super návod, také by mě to bavilo. Těším se na další.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za každý Váš komentář :)
Nebojte se říct, cokoli. Přijímám chválu, ale i kritiku.